elbilar

Ska du ta ett billån eller ett privatlån för att finansiera bilen?

En Tesla av senaste modell kostar idag från 600 000 kronor. Det är mycket pengar, närmare bestämt problematiskt mycket för stora delar av Sveriges befolkning.

Men som tur är går det att finansiera bilen via lån, och det vanligaste är att man antingen tar ett privatlån eller ett billån.

I den här artikeln upplyser vi dig bland annat om vilka skillnader som finns, flera låneformer emellan. Vi berättar mer om de krav du måste uppfylla för att ens kunna låna till en bil.

 

Vanliga krav för att kunna låna till en bil

  • Du måste vara minst 18 år gammal.
  • Du måste bo i Sverige.
  • Du måste ha ett svenskt personnummer.
  • Din årsinkomst måste överstiga 100 000 kr före skatt.
  • Du får inte ha några skulder hos Kronofogden.

 

Så kan du finansiera din bil

  1. Privatlån, som har en snittränta på ca. 7,5 %.
  2. Billån, som har en snittränta på ca. 5 %.
  3. Snabblån, som har en snittränta på cirka 35 %.
  4. Kreditkortslån, som har en ränta på cirka 15 %.

Nedan pratar vi mer om de låneformer som precis nämnts i större detalj.

 

1. Privatlån (ränta på mellan 5 och 10 %)

Ett privatlån är ett lån utan pantsättning, som även kallas för konsumtionslån. När du finansierar din bil med ett privatlån behöver du alltså inte sätta bilen i pant för att lånet ska beviljas. Du kan således köpa bilen av vem du vill, till exempel av någon på Blocket.se.

Som tumregel är det bäst att ta ett privatlån för att finansiera sin bil. Den huvudsakliga anledningen till det är att det är enklare att bli beviljad ett privatlån och utöver det tillkommer sällan dolda avgifter, vilket det nästan alltid gör när man tar ett billån.

På den här sajten, där du kan läsa mer om billån, finns det ett perfekt exempel där de räknat på skillnaderna på ett privatlån kontra ett billån. Om du inte vill ta dig dit kan vi berätta att den viktigaste skillnaden är att de rörliga avgifterna, såsom aviavgifter och uppläggningsavgifter i princip alltid är dyrare för billån.

Mer specifikt är det ofta så att billånets kringavgifter medför att det är billigare att finansiera bilen med ett privatlån, jämfört med att ta ett billån. Värt att notera är att bilhandlarna får en provision på billånen, som det i slutändan blir du som låntagare som betalar för.

 

2. Billån (ränta på mellan 4 och 6 %)

Ett billån är ett lån som du tar för att köpa en bil. Vanligtvis måste du betala 20 % av bilens värde i kontantinsats, vilket medför att du som mest kan låna till 80 % av bilens värde. Utöver det måste du köpa bilen av en bilfirma, och du måste ofta betala av bilen inom loppet av 8 år.

 

Billån kontra privatlån – detta skiljer sig

  • Den effektiva räntan är ofta högre för billån, kontra privatlån.
  • Du får inte köpa bilen av en privatperson om du tar ett billån. Det kan du däremot göra med ett privatlån.
  • Det ställs högre krav på dig som låntagare om du tar ett billån. När du tar ett privatlån är kraven lägre.
  • Du kan bara låna till 80 % av bilens värde med ett billån. Om du tar ett privatlån kan du finansiera bilen till 100 %.
  • Bilen måste vara helförsäkrad om du finansierar den med ett billån. Så är inte fallet när du tar ett privatlån för att finansiera bilen.
  • Du måste i regel ta ett billån på minst 100 000 kr. När du tar ett privatlån ligger minimigränsen oftast på bara 10 000 kr.

 

Läs mer: Så fungerar en hybridbil och vad är det?

 

Finns det gröna billån för elbilar?

Det finns billån som marknadsförs som gröna billån, som nästan bara erbjuds för personer som köper en ny elbil med nollutsläpp (i undantagsfall kan elhybridsköpare inkluderas).

Men är det värt att teckna sig för ett grönt billån när du köper en miljövänlig bil?

Nej, skulle vi säga. Det enda positiva med gröna billån är att räntesatsen sänks marginellt, på sin höjd med 0,5 % årligen. Exakt samma nackdelar finns på plats som när det kommer till vanliga billån.

Vi rekommenderar att du i stället överväger ett privatlån för att finansiera din elbil.

 

3. Snabblån (ränta på mellan 10 och 40 %)

Du kan ta ett snabblån för att finansiera en bil, men det är en dålig idé att göra så. Den effektiva räntan är extremt hög och ligger ofta på 35 %, vilket medför att totalpriset för bilen blir högt.

Om du har många betalningsanmärkningar och har svårt att bli beviljad ett privatlån, då kan det vara lockande att ta ett snabblån. I stället för att göra det ska du sätta upp en budget, spara pengar och vänta tills betalningsanmärkningarna försvunnit ur systemet. Sedan är det en bra idé att återigen ansöka om ett privatlån.

Ett snabblån är bara försvarbart om du själv tjänar pengar på det. Om du exempelvis måste ha pengar snabbt för att kunna betala en faktura som riskerar att förfalla kan ett snabblån vara en bra idé. Detsamma gäller du måste ha pengar snabbt för att laga bilen, för att kunna ta dig till jobbet och således tjäna pengar.

 

Läs mer: Så räknar du ut en elbils kostnad per mil

 

4. Kreditkortslån (ränta på mellan 10 och 20 %)

Det är ofta, men inte alltid en dålig idé att finansiera sin bil med ett kreditkortslån. Snitträntan på cirka 15 % är förhållandevis hög, men värt att lägga märke till är att kreditkort ofta erbjuder cirka 50 betalningsfria dagar.

Om du köper en bil för 30 000 kronor med kortet och betalar tillbaka hela det belopp som uppges på månadsfakturan, då lånar du faktiskt pengar gratis. Du kan även få bonus och/eller cashback (pengar tillbaka) på ditt bilköp med ett kreditkort. Att betala av på sin bil månad för månad är dock en dålig idé, för snitträntan på cirka 15 % är trots allt hög.

Som tumregel är i princip alltid ett privatlån det bästa valet för att finansiera sin bil, bortsett från det undantag vi precis nämnt.

Lämna en kommentar