Energibesparing

Så mycket kostar det att energieffektivisera sitt hem

Det är smart för såväl plånboken som miljön att energieffektivisera sitt hem.

Men vilka insatser kan du göra för att energieffektivisera, och vad kostar det att energieffektivisera sin bostad?

Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln.

 

5 sätt att energieffektivisera

  1. Installera treglasfönster.
  2. Isolera vinden.
  3. Skaffa solceller.
  4. Skaffa luftvärmepump.
  5. Skaffa bergvärme.

Nedan pratar vi mer om de energieffektiviseringsråd som vi precis gett dig i mer detalj.

 

1. Installera treglasfönster i din bostad (ca. 50 000 kr)

Det är en bra idé att installera treglasfönster även om de är marginellt dyrare än enklare fönster likt tvåglasfönster. Den huvudsakliga anledningen till det är att du sparar pengar i form av en lägre uppvärmningskostnad. Utöver det eliminerar treglasfönster buller på ett mer effektivt sätt jämfört med enklare fönster.

Att köpa och låta hantverkare installera 10 treglasfönster i ditt hem kostar omkring 50 000 kr. Arbetskostnaden per treglasfönster ligger på cirka 2 000 kr, och inköpspriset per treglasfönster ligger på cirka 3 000 kr. Värt att notera är att ROT-avdraget inte räknats när vi uppgav priset för arbetskostnaden per fönster.

 

2. Isolera din bostads vind (ca. 20 000 kr)

När du skaffar en mer effektiv isolering på vinden minskar värmeflödet, vilket medför att energianvändningen blir lägre samt att ditt hus blir mindre dragigt.

Att isolera vinden kostar cirka 1 000 kronor per kvadratmeter förtydligar Helsingborgs kommun, Så det kostar alltså omkring 20 000 kr att isolera en normalstor vind på cirka 20 kvadratmeter.

 

3. Skaffa solceller (ca. 145 000 kr)

Att skaffa ett komplett solcellssystem med en effekt på 9 kW kostar cirka 145 000 kr inklusive moms och installation, och exklusive det gröna ROT-avdraget.

Tips: Läs gärna mer om det gröna ROT-avdraget på Skatteverkets hemsida.

Du behöver inget bygglov för att installera solceller, och den genomsnittliga återbetalningstiden för ett solcellssystem ligger i regel på omkring 12 år. Värt att känna till är att du kan sälja överbliven solel till ditt elbolag, för att därmed tjäna pengar.

 

4. Skaffa en luftvärmepump (ca. 20 000 kr)

En luft luft-värmepump är en utmärkt investering, i synnerhet om du idag värmer upp huset med direktverkande el. Kostnaden för en normalstor värmepump av det slaget ligger på cirka 20 000 kronor inklusive moms och installation, men exklusive ROT-avdrag.

Efter att du låtit en fackman installera din värmepump är det normalt att dina energikostnader sjunker med cirka 40 %.

 

5. Skaffa en luftvärmepump (ca. 20 000 kr)

Som Bosch förtydligar kostar ett normalstort bergvärmesystem (inklusive bergvärmepump och alla tillbehör) cirka 160 000 kr inklusive installation, moms och ROT-avdrag.

För att kunna installera bergvärme ska det finnas en solid berggrund under din tomt. Vilket det alltid gör, frågan är bara hur djupt energiföretaget måste borra. Om energiföretaget måste borra särskilt långt ner i marken får du räkna med en dyrare installation.

 

Läs mer: Så fungerar en hybridbil – och vad är det?

 

Så kan du finansiera din energieffektiviserande åtgärd

 

1. Privatlån

Ett privatlån har i regel en ränta på cirka 7,5 %, vilket är en förhållandevis låg räntesats. Privatlån, som även kallas för konsumtionslån är populära när det kommer till renoveringar och förbättringar i hemmet. De huvudsakliga anledningarna till det är den låga räntesatsen och den flexibla avbetalningstiden.

Utöver detta behöver du inte pantsätta någonting för att ta ett privatlån. Det medför att det blir en kredit för personliga ändamål, som du kan göra vad du vill med.

 

2. Snabblån

Ett snabbt lån (som ofta kallas för SMS-lån) har ofta en räntesats på omkring 35 %. Kraven på dig som låntagare är låga och du behöver inte heller här pantsätta någonting, men att betala en så här pass hög ränta är inte hållbart i längden.

Om du behöver snabba pengar för att kunna köpa ett tågkort för att kunna ta dig till jobbet, då kan ett snabbt lån vara befogat. Likaså kan ett snabbt lån vara en bra idé om du måste betala en faktura som håller på att gå till inkasso eller Kronofogden.

Men om du inte sparar eller tjänar pengar på att ta ett snabbt lån, så ska du inte heller göra det.

 

3. Höj ditt bolån

Om du höjer ditt bolån behöver du i regel bara betala en ränta på cirka 1,75 % på de pengar du lånar. Värt att tänka på är att du kan bli tvungen att amortera mer aggressivt om du höjer ditt bolån, och utöver det krävs det att du bokar in en tid med din personliga bankman för att du ens ska kunna ansöka om att höja ditt bolån.

Du kan inte heller låna till över 85 % av bostadens värde, vilket begränsar det maximala lånebelopp du kan ansöka om genom att höja bolånet.

Lämna en kommentar